تماشای تصاویر درخشان و شفاف تنها دریچهای است که آدمها را به ناکجا آبادها میبرد، تماشای تصاویر 3D بجزو تماشا، فرد را به حس عمیقتری مثل حضور در آن فضای ناشناخته و نرفته وارد میکند. گویا عینکهای سه بعدی جادو میکنند، انفجارها، پرواز پرندهها و موجهای دریا چیزی فراتر از تصویر بنظر میرسند. اما این عینکها جادویی نیستند، بلکه همهی این وقایع در مغز ما اتفاق میافتد. این ترفندی خارقالعاده از سازندگان دنیای تصویر برای نمایش طبیعی و واقعیتر تصاویر است. برای آشنایی با انواع عینک سه بعدی 3D Glasses، نحوهی عملکرد آنها و همینطور نکات مهم در خرید عینک سه بعدی در ادامه با ما همراه باشید. البته میتوانید برای مقایسه قیمت انواع عینک 3D پروژکتور به مدلهای منتخب در فروشگاه اینترنتی تهران پروژکتور مراجعه کنید.
تکنولوژی ساخت عینک 3D
تکنولوژی ساخت در عینکهای سه بعدی به دو دسته روش است:
روش استریوسکوپی
روش پلاریزه
هر کدام از این روشها خوبیها و بدیهای منحصر به خود را دارند، و در صفحههای مختلفی فعال میشوند. در این متن قرار است که با معرفی انواع عینکهای 3D شما را برای انتخاب بهترین نوع عینک 3D همراهی کنیم.
عینک سه بعدی مخصوص طرفدارن ویژه
اگرچه پخش تصاویر سه بعدی از طرف تولید کنندگان تلویزیون و همینطور مصرف کنندگان، بخاطر دردسرهای تهیهی جداگانه و پر خرج عینک 3D، چندان مورد استقبال قرار نگرفته است، اما پخش تصاویر سه بعدی در ویدئو پروژکتورها طرفداران را بینصیب نگذاشته و هیجان پخش تصاویر 3D را بیش از پیش ساخته است.
محبوبیت نمایش 3D
عینکهای 3D از بدو تأسیس تا کنون مسیری بس طولانی را طی کردهاند ولی همچنان نتوانسته به موقعیت مناسبی برسد تا رضایت کامل تولید کنندگان تلویزیون را به دست آورد. در حالی که اکثر مردم با فیلمهای 3D از سال 1970 به بعد آشنا شدند، اما در اصل این اتفاق از اوایل سال 1922 رونمایی شد. بزرگترین پیشرفت و محبوبیت این فناوری، با نمایش 3D فیلم Avatar اتفاق افتاد. این پیروزی بزرگ باعث شد که فناوری سه بعدی در جهان جابیافتد و طرافداران زیادی پیدا کند.
تماشای یک فیلم سه بعدی از سینما خانگی، یک اتفاق هیجانانگیز و بینظیر است. کافی است که فقط یکبار عینک سه بعدی را بر روی چشمتان بگذارید، مطمئنا شما هم یکی از که طرفدار این فناوری خواهید شد.
انواع عینک سه بعدی Types of 3D Glasses
عینکهای سه بعدی را میتوان به طور کلی در سه دسته قرار داد. آنها شامل:
عینک سه بعدی آناگلیف anaglyph galsses
عینک سه بعدی پلاریزه شده Polarized glasses
عینک سه بعدی شاتر اکتیو Shutter active glsses
عینک 3D آناگلیف Anaglyph 3D glasses
متداولترین نوع عینکهای 3D، عینکهای3d آناگلیف هستند. عینک 3D اناگلیف همان عینکهای مقوایی سفید با طلقهای رنگی هستند، که آنرا بعنوان تصویری نمادین برای نمایش 3D زیاد دیدهاید. در اکثر این عینکها از لنزهای رنگی قرمز و آبی فیروزهای برای پردازش تصویر استفاده میشود.
یک لنز با فیلترینگ رنگ قرمز (یعنی حذف و یا جذب تمامی رنگهای قرمز موجود در تصویر) و یک لنز دیگر با فیلترینگ رنگ آبی فیروزهای (حذف و جذب رنگهای آبی موجود در تصویر)، تصویری متفاوت در هر دو چشم نمایش میدهد. با نمایش دو تصویر متفاوت، مغز مجبور میشود که یک تصویر ادغام شده، بنام تصویری سه بعدی بسازد.
در واقع تصویری که با این عینک تماشا میکنید، تصویری است که از دو زاویهی دید مختلف نمایش میشود. تصاویر آنقدر در دو چشم متفاوت پخش میشوند که گویا یک عکس کاملا در مقابل دیگری است، در نتیجه فرد احساس میکند که یک تصویر 3D واقعی را تماشا میکند، اما در واقع این اتفاق توهمی بیش نیست. عینکهای سه بعدی Anaglyph در رنگهای مختلف:
سرخابی / سبز، قرمز / فیروزهای و قرمز /سبز ارائه میشوند. کیفیت ارائه شده از عینک آناگلیف در مقابل عینکهای سه بعدی دیگر، اصلا تعریفی ندارد و بیشتر همان توهم است و بس!
عینک 3D پلاریزه شده POLARIZED 3D Glasses
عینک سه بعدی پلاریزه شده Polarized یا عینک سه بعدی Passive بر همان اصل عینکهای سه بعدی آناگلیف (یعنی خطای چشم)، منتها با کیفیتی بهتر کار میکند. عینکهای 3D پلاریزه، نوری که به چشم شما وارد میشود را محدود میکنند، اما نه تمام نور را، بلکه فقط نور رنگی قرمز و آبی را، این نوع عینکها معمولا دارای لنزهایی به رنگ قهوهای مایل به زرد هستند.
برای نمایش سه بعدی علاوه بر عینک، تصویر روی صفحه نیز نقش مهمی دارد. تصویر پخش شده در واقع دو تصویر است که با عبور نور از فیلتر پلاریزه متعامد، روی یک صفحه واحد بصورت ادغام شده، قرار میگیرند. وقتی که نور از درون یک عدسی پلاروید عبور میکنند، به نور پلاریزه تبدیل میشوند، یعنی طول امواج نورهای تابیده شده را در یک جهت هدایت میکند.
حالا تفاوت پخش تصویر در هر یک از لنزهای عینک 3D پلاریزه: یک لنز نورها را بصورت عمودی پلاریزه کده و لنز دیگر نور را بصورت افقی پلاریزه میکند، به این ترتیب هر لنز یک تصویر متفاوت را ارائه میدهد. تحت این شرایط مغز برای دیدن یک تصویر واحد، این دو را با یکدیگر ادغام میکند و یک تصویر سه بعدی را در جلوی چشمها به نمایش میگذارد.
فواید عینک 3D پلاریزه شده
عینکهای سه بعدی پلاریزه شده شبیه به عینکهای آفتابی هستند، آنها برای استفاده نیاز به هیچ منبع تغذیهای ندارند. فقط اینکه برای عملکرد درست باید فاصلهی آنها تا صفحه نمایش رعایت شود. قیمت عینکهای سه بعدی پلاریزه ارزان است و قیمت آن متناسب با ساخت فریم متغییر است، چون میتواند از کاغذ، پلاستیک و یا فلز باشد.
هر چقدر که عینک سبکتر باشد، کاربران احساس راحتی بهتر با آن خواهند داشت. قیمت عینکهای پسیو Passive (عینک آناگلیف و عینک پلاریزه شده)، یک سوم قیمت عینکهای سه بعدی شاتر اکتیو (نسل جدید عینکهای سه بعدی) را دارند. یکی دیگر از مزایای عینکهای پلاریزه این است که برخلاف عینکهای سه بعدی اکتیو شاتر، سوسو نمیزنند و با استفادهی طولانی مدت سبب خستگی و ناراحتی چشم نمیشوند.
معایب عینک سه بعدی پسیو Passive
عینکهای سه بعدی پسیو در مقایسه با عینکهای سه بعدی شاتر اکتیو، معایبی نیز دارد. اول از همه، تصویر سه بعدی فقط نیمی از وضوح تصویر دو بعدی را نمایش میدهد، زیرا تصاویر چشم چپ و چشم راست همزمان نمایش داده میشوند.
دلیل دوم، شما متوجه خطوط افقی روی صفحه و برخی از مصنوعات دندانهدار در لبههای اشیا خواهید شد. این را معمولا هنگام خواندن متن و تمرکز بر روی خطوط اشکال هندسی متوجه میشوید.
راهنمای خرید عینکهای سه بعدی شاتر اکتیو
عینک 3D شاتر اکتیو پیشرفتهترین نوع عینک 3D است که در حال حاضر در بازار موجود است. در این نوع عینک، از نور پلاریزه شده یا رنگ فیلتر شده برای ایجاد یک تصویر سه بعدی استفاده نمیشود. در عوض، عینکهای شاتر اکتیو از طریق فناوری صفحه نمایش LCD استفاده میشود. با این روش، هر یک از لنزها متناوبا، به نوبت، تاریک میشوند. این تاریکی لنز خیلی سریع اتفاق میافتد، و اصلا قابل تشخیص نیست، مگر اینکه خیلی به آن توجه شود.
ویژگیهای ظاهری عینک سه بعدی شاتر اکتیو
عینکهای سه بعدی شاتر اکتیو، معمولا با باتری تغذیه میشوند و برخی از آنها حتی دارای پورت USB نیز هستند، قیمت عینک 3D شاتر اکتیو گرانتر از عینکهای سه بعدی سنتی یا همان عینک 3D پسیو است. قیمت گران این عینکها با وجود کیفیت بینظیری که نمایش میدهد، قابل توجیه است. تقریبا هر تلویزیون خانگی از برندهای شناخته شده مثل سونی، پاناسونیک، سامسونگ دارای این نوع عینکها هستند.
عینک شاتر اکتیو، از آنجاییکه آنها به باتری (برخی از باتری CR و برخی دیگر باتری قابل شارژ) مجهزند، بر روی آنها دکمهی خاموش و روشن تعبیه شده، از لحاظ ظاهری بزرگتر و سنگینتر از عینکهای Passive هستند.
مزایای خرید عینک سه بعدی شاتر اکتیو Shutter active 3D Glasses
بزرگترین مزیتی که عینک 3D شاتر اکتیو نسبت به سایر عینکهای سنتی دارد، وضوح تصویر است. برخلاف عینک 3D پسیو، عینک شاتر اکتیو کیفیت تصویر سه بعدی را درست برابر با همان کیفیت دو بعدی نمایش شده از تلویزیون پخش میکند. تصاویر بصورت متوالی در چشم چپ و راست نمایش داده شده و شاترهای LCD همزمان با نرخ تازهسازی صفحه تلویزیون، باز و بسته میشوند.
معایب خرید عینک 3D شاتر اکتیو
عینکهای شاتر اکتیو معایبی نیز دارند، مثلا ممکن است باز و بسته شدن سریع شاترهای LCD توسط برخی از کاربران قابل تشخیص باشد، به همین خاطر باعث آزردگی آنها میشود. از طرفی دیگر، این عینکها بزرگتر و سنگینتر از عینکهای غیر فعال هستند و همینطور به برق نیاز دارند.
بنابراین همیشه باید حواستان به شارژ آن باشد. از نظر قیمت نیز حدودا دو الی سه برابر عینکهای سه بعدی غیر فعال است. با این وجود اگر کیفیت ارائه شده را در نظر بگیرید قیمت آن چندان هم زیاد نیست.
چه نوع عینک سه بعدی بخریم؟
خرید عینک 3D مطابق با تکنولوژی پروژکتور و برند تلویزیون
عامل مهمی که باید در هنگام خرید عینک شاتر اکتیو در نظر بگیرید، هم مارک بودن عینک 3D با تلویزیون و تکنولوژی پروژکتور مورد نظر است. چون احتمال اینکه عینک 3D سامسونگ برای نمایش تصاویر سه بعدی تلویزیون پاناسونیک جواب ندهد بسیار زیاد است. برای پروژکتورها نیز باید به این نکته توجه کرد تا عینک مناسب پروژکتورهای DLP یا LCD تهیه کرد.
پس در هنگام خرید عینک 3D توجه داشته باشید که عینک 3D شما با مدل تلویزیون سه بعدی و پروژکتور شما تطبیق داشته باشد و به بیانی دیگر، این مدل دستگاه است که تعیین میکند، شما چه نوع عینک 3D را خریداری کنید.
عینک سه بعدی شاتر اکتیو یا عینک سه بعدی Passive؟
هنگامیکه تلویزیونها سه بعدی معرفی شدند، برندهایی مثل میتسوپیشی، سامسونگ، پاناسونیک و شارپ تصمیم گرفتند که عینکهای سه بعدی شاتر اکتیو را برای تلویزیونهای LCD، پلاسما و همینطور تلویزیونهای DLP ( که هم اکنون ساخت تلویزیونهای DLP متوقف شده است) ارائه دهند.
همینطور، برند LG و Vizio، عینکهای سه بعدی پسیو را انتخاب کردند و برند سونی، برخی از محصولاتش را مطابق با عینک شاتر اکتیو و برخی را نیز سازگار با عینک 3D پسیو ارائه میدهد.
اما در کل، با توجه به فناوری استفاده شده در پخش تصاویر، تلویزیونهای پلاسما، فقط با عینکهای سه بعدی شاتر اکتیو، فعال خواهند بود و عینکهای سه بعدی پسیو را در همه حال، میتوان برای نمایش تصاویر سه بعدی از تلویزیونهای LCD و OLED استفاده کرد.
عینک سه بعدی مناسب برای تماشای تصاویر سه بعدی از ویدئو پروژکتور
اما تماشای تصاویر سه بعدی از ویدئو پروژکتورهای سه بعدی، حتما نیازمند عینکهای شاتر اکتیو است، چون پروژکتورها از هر نوع سطوح صافی همانند دیوار سفید برای پخش تصاویر استفاده میکنند و فقط یک عینک 3D تمام عیار میتواند نمایشی شفاف و عالی ارائه دهد.
عینکهای سه بعدی همراه با دستگاه ارائه میشوند؟
برخی از تولید کنندگان مجموعهای از عینکهای سه بعدی را به همراه تلویزیون یا پروژکتور ارائه میدهند و برخی دیگر فقط به عنوان لوازم جانبی اختیاری است. اگر پخش تصاویر سه بعدی از تلویزیونها به پایان رسیده باشد، اما پروژکتورها در این زمینه همچنان پا برجا هستند و میتوانید با تهیهی عینکهای سه بعدی شاتر اکتیو از تماشای با کیفیت تصاویر سه بعدی لذت ببرید.
خرید عینک سه بعدی از فروشگاه اینترنتی تهران پروژکتور
عینک سه بعدی فقط به منظور تماشای فیلم از سینمای خانگی استفاده نمیشود. در حال حاضر، فیلمهای سه بعدی Blu-ray در پلتفرمهای استریمینگ مثل Netflix ،HBO GO و Amzon ارائه میشوند. حتی برخی از بازیها نیز بصورت 3D موجود هستند. که برای لذت بردن از جلوههای ویژهی فیلم و گیم، مجهز بودن به عینک سه بعدی خیلی هیجان انگیز خواهد بود. برای خرید عینک 3D به فروشگاه اینترنتی تهران پروژکتور مراجعه کنید.